Du er her: Om oss Moss

Moss

 

Lantmännen Cerealia i Moss, eller "mølla i Moss" som de fleste kjenner den som –  har "alltid" vært her. Aktiviteter rundt Morseeleven kan relateres tilbake til 1400 tallet. Antagelig er kverndrift opprinnelsen til Moss by. Disse små familiekvernene, på det meste 15 stk, lå langs Morseelva og kvernet mel på steiner.

Etter hvert ble vannkraft erstattet med turbiner, og steiner ble erstattet med stålvalser. På slutten av 1800 tallet ble møllene samlet under Moss Aktiemøller og etterhvert børsnotert. Møllene her var moderne og i historiebøkene kan vi lese at verdens første melsilo ble installert i 1938.

Kornkvaliteten på norsk korn var ikke bra nok og tidlig på 1900 tallet ble det bygget en stor kornsilo ved havnen i Moss. Denne ble lager for oversjøisk korn – i stor grad korn som kom fra USA.

Bjølsen Valsemølle og Moss Aktiemøller var i konkurranse med hverandre helt frem til 1971, men da kjøpte Bjølsen konsernet bedriften i Moss.

Møllene langs Morseelva begynte å bli gamle og det var urasjonelt å frakte korn fra havnen og opp til disse. I 1977 ble det derfor bygget en ny og moderne møllebygning ved siden av den store kornsiloen. Det var revolusjonerende når hvet-, rug-, ris-, grøpp- og havremølle ble startet opp i samme bygning. Dette ble også den første mølla i verden som tok i bruk datamaskiner.

Helt frem til 1995 var det kornmonopol i Norge. Det vil si at staten eide kornet og melet, og at møllene fikk godtgjørelse for å male melet. Det var gode tider for møllene. Etter hvert så bransjen at dette ville endre seg, det var stor overkapasitet på melsiden, og et omfattende strukturarbeid startet. I mellomtiden ble Bjølsen og Moss Aktiemøller kjøpt opp av Nora Industrier (1986) som senere fusjonerte med Orkla i 1991.

Nora Industrier var kjent for matproduksjon, og kraftfòr produksjonen ved Moss Aktiemøller ble dermed lagt ned. Heldigvis ble det satset på havregryn og i 1996 ble det installert en ny moderne havremølle. Det ble samtidig besluttet å legge ned hvetemelproduksjonen i Moss. I denne anledning fikk bedriften støtte av SND til å starte opp ny virksomhet. Dette skulle bli bedriftens nye vei - fra mølle til næringsmiddelfabrikk. En ny og moderne cerealfabrikk ble etablert og i dag produseres kjente varemerker som Axa Go’dag og Bjørn havregryn i Moss.

Når det produseres havre blir det mye biprodukt i form av skall. Dette skallet blir i dag brent i en stor biokjele og energien går tilbake til produktene i form av steam. I tillegg har vi så mye energi til overs at vi kan levere varme til Moss sentrum. 

I dag er det 52 årsverk ved bedriften og utenom våre produkter er de ansatte våre viktigste ressurser. Det legges ned mye arbeid i arbeidsmiljøet og i 2008 fikk bedriften IA-prisen i Østfold.